SvenskaMammor

för oss svenska föräldrar utomlands!

Att flyga med barn.Att flyga med barn är ett nervöst kapitel, speciellt första gångerna. Hur gör man för att det skall gå så smidigt som möjligt och vad skall man tänka på? Vad skall man packa ner?

Här har vi samlat tips och råd på hur man gör en flygresa med barn så bra och lätt som möjligt. Här finns också lite tips att tänka på innan resan (ansökan om Pass, beställning hos flygbolaget osv)

Längre ner på sidan hittar du information om olika flygplatser i Sverige och i världen.HAR NI ERA PASS?

Om du bor i utlandet och  inte har ett Svenskt pass till ditt barn så kanske du vill skaffa det. Vi har en hel del information om hur man ansöker om pass och personnummer till barnet. Klicka HÄR

Att tänka på

Det tar ca 3 månader att få samordningnummer och svenskt pass tillbarnet så var ute i god tid.

Idag kan man skaffa svenska pass utan fotografi till barn som är yngre än 5 år. Vissa flygbolag t.ex Ryanair kräver dock att barnets foto ska finnas med i passet. Svenska Honorarkonsulatet i Hamburg informeradeatt det är ett flertal svenska föräldrar som har haft problem att komma med flighter eftersom barnets pass saknat fotografi. Även för inresa i vissa länder, särskilt utomeuropeiska, krävs pass med foto. Därför rekommenderas pass med foto, även till barn under 5 år.NÄR DU BOKAR RESAN.

Barn under 2 år betalar bara en viss del (oftast skatten) på en flygresa. Detta betyder att de INTE får en egen stol. Så om vill ha en egen stol till ditt barn som är under 2 måste du betala för det.

Om du reser med litet barn så be om att få ett "basinett" där barnet kan sova. Om du inte kan få det och du har ett litet barn som skall ammas och sitta i ditt knä är det bra att få en fönsterplats. På så vis kan du vara mer diskret med amningen men får också stöd av väggen när du ammar eller har bebin sovande i dina armar.

Be alltid att få sitta vid den stora väggen mitt i planet (bulk row) Där finns mer plats för benen och barnen kan sitta och t.o.m. ligga där och sova.

När barnet fyllt 2 betalar de från 75 -100% av biljettpriset och då har de sin egen stol, får mat osv precis som alla andra betalande resenärer.

Se till att du och barnet (barnen) får platser bredvid varandra. Be dem vid bokningen att fixa det med en gång. Om du kan påverka var du vill sitta så är det ganska bra att sitta i mitten av planet, vid toaltterna. Där är lite mer utrymme och ev kan barnet sitta på golvet och leka lite.

Det är ofta mycket lättare att ta ett sent plan (em eller kväll) för då vet du att barnet förmodligen kommer att sova under nattimmarna, och om inte så blir de i allafall mindre aktiva. Boka barnmat (de flesta flygbolag har det)

 INNAN RESAN.

Packa allt i god tid innan resan och stressa inte resedagen för då blir allt mycket värre. Ta allt som det kommer och se till at vara i god tid på flygplatsen så att du hinner byta, mata etc innan resan om du behöver.

Packa inte alla dina barns kläder i en väska och alla dina i en, utan blanda familjens kläder i varje väska. På detta viset OM en av väskorna skulle komma bort eller vara försenad så har du iallafall kläder till er allihop.

Prata med barnet om resan i flera dagar innan, berätta vad ni ska åka (taxi, flygplan, byta flygplan, mormors och morfars bil) sa att barnet vet vad som kommer att hända. Förklara vilka regler som gäller. Att det t.ex. inte är tillåtet att springa omkring, att inte sparka på sätet framför, att inte dunka ryggen i sätet bakom, skrika osv

Se till att barnet inte sover på väg till flygplatsen eller på flygplatsen. För att vara säker på att han eller hon kommer att sova på planet. Detta köper dej tid att kunna varva ner, äta din mat och ta det lite lugnt innan "semstern" börjar!

Låt barnet springa omkring och leka (många flygplatser har nu lekavdelning för barnen) så mycket som möjligt innan ni går på planet. Även om ni blir erbjudna att gå på planet först så kan det vara bra att vänta till sist för då får barnen en stund till att "rasta av" sej på och en bra stund mindre då de måste sitta still i ett säte.

Om du reser med spädbarn så gå på planet först (du blir erbjuden det) så att du kan komma på plats innan alla börjar trängas. Var inte rädd att be flygpersonalen om hjälp att lasta in ditt handbage eller att hålla babyn.


En bra start på en flygning är att ha en mätt och belåtet barn.RIKTIGT SMÅ BARN.


Om du ammar så amma under uppstigning och nedgång. Då sväjer bebisen och har då lättare att slippa "lock för öronen" och annat obehagligt. Har du större barn så låt dem tugga eller drick något vid samma tillfällen. Det finns näsdroppar som hjälper, men att naturligt ta hand om detta är nog bästa tipset.

Har man små barn kan man ta med barnmat som kabin persolen kan värma. En termos med varmvatten, en flaska vanligt vatten och vällingpulver så är det enkelt att blanda välling ombord om junior önskar det (de sover oftast bra efter en flaska välling).

Om barnet kryper så tag med en sele så kan barnet krypa i gångarna. På detta sätt får han/hon röra på sig och garanterat väcker det många skratt när medresenärerna ser vem som kryper omkring.

Det finns att köpa "flygselar" som de kan ha på när de flyger inrikes i USA där de inte använder säkerhetsbälten för de små. Flygselen gör det lätta att veta vart man har lilla. Man fäster den i sitt egna säkerhetsbälte och det är verkligen bekvämt för både mamma och barn. Man kan också amma med selen. (Obseverar att "flyselen" inte är laglig på Trans-Atlantic lfygningar så kolla med flygbolaget innan du reser om ni får använda den)PACKA MAT!

Ta med dej mat som du vet att barnet tycker om. Gärna "plock" mat som också tar tid att äta (cherrios, russin osv) Du kan också innan resan spara på alla möjliga små olika burkar och kartonger från köket. Dom fyller du sen med några goldfish kakor, eller flingor eller något annat intressant och ger till ditt barn under flygningen. Ett billigt och snabbt sätt att trolla fram en ny leksak lite då och då, och när han tröttnar på dom så kan dom slängas så blir det mindre saker att hålla reda på.

Beställ barnmeny för ditt/dina barn.I DITT HANDBAGAGE!

Packa ombyten i genomskinliga plastpåsar, lätt att se vad som är i och ta med fler ombyten än du tror går åt. Detsamma gäller blöjor....

Eftersom barnet behöver mycket i handbagaget så försök att ta så lite som möjligt med för dig själv, annars blir det jobbigt med för mycket att hålla reda på och bära på på flygplatsen.

Packa några ombyten i handbagaget. Om ditt bagage skulle vara försenat så har du iallafall käder till dej själv och barnen för en dag eller två.TA'T LUGNT!

Tänk positivt. Var avslappnad och tänk att resan och allt kommer gå bra. Om man själv är lugn så är barnen det också.


Ta med en baby filt och några säkerhetsnålar för resa med små barn. Man kan fästa fast filten i ryggstödet framför, och på sidan av ens egna säte. På så sätt får man ett privat litet utrymme från grannen i sätet och kan sen amma utan att störas.

Tips for nattflyg är att ta med en liten maglite så man kan läsa efter att barnet/n/ har somnat eftersom läslampan över sittplatsen är så stark att man lätt väcker barnet om det ligger i basinette eller sover i stolen bredvid.

Tveka inte att fråga flygvärdinnan om hjälp när du tex behöver gå på toaletten. Det är svårt att ta med barn in i det lilla utrymmet.

Tålamod :-).... och strunta i alla eventuella blickar från irriterade medpassagerare om barnet skriker och inte vill sitta still... Stressade föräldrar gör oftast allt ännu "värre" om barnet inte är på helt rätt
humör... Om du vill vara lite snäll mot medpassagerarna och köpa extra poäng hos dem så köp extra öronproppar och dela ut till dem som sitter närmast dej blir svårt för dem att bli sura om barnet gråter eller skriker.

Ska du göra en långflygning ensam med barn är ett tips att ha med $60-$100 i kontanter. Fråga sedan någon på planet som ser ut att vara student eller d.y.l. om de vill tjäna en slant genom att hjälpa till med barnen under flygningen - ett bra "byte" för båda parter...CHECKLISTA!

* Packa inte mer an du behöver! Det mesta finns att köpa på destinationen (som barnmat, blöjor osv)

* Ta med ombyte både till dig (åtminstone t-shirt) och barnen - samt plastpåse att lägga ev nersölade kläder

* Varma strumpor (gärna med halkskydd) så att de inte behöver sitta med skor på (gör också att de kan stå upp i sätet vid längre flyg och titta runt på övriga passagerare vilket kan vara en räddare vid längre flyg)

* Packa extra plastpåse (utan hål..) i knät är även bra att ha för ev olyckor (speciellt om ni reser med ett barn som mår lite illa) - försök träffa rätt i flygets små kräk-påsar under tidspress!

* blöjor och våtservietter. Förbered blöjbyten med individuella paket: Stoppa en blöja och wipes/servetter i individuella plastpåsar. Om du inte har en speciell blöjbytar"matta" med kan du använda plastpåsen som underlägg när du byter och när du är klar kan du lägga den smutsiga blöjan i plastpåsen.


* extra välling odyl i fall flyget blir försenat

* Ha en liten påse/väska med små billiga leksaker i handbagaget som det inte gör något om du tappar.

* Om barnet är mindre, ta med en sippy cup. Det finns engångs koppar med lock. Bra att ta med för det gör inget om de försvinner eller man bara vill slänga dem.

* Ta med en filt eller två så att du kan ha den ena till att byta på barnet på sätet istället för det lilla badrummet på flyget.


* Packa ner ytterkläderna i väskorna som skall checkas in. Det är bara jobbigt att bära på dem också. Packa dem sist i väskan så att när du kommer till destinationen kan du bara öppna din väska och ta fram demATT HYRA BARNSTOL I SVERIGE


Om man inte vill släpa med sej bilstolen till Sverige så finns det ställen att hyra på. Ett bra tips är att låta din familj eller vänner plocka upp stolen innnan ni kommer. På så vis, när de kommer och plockar upp er på flygplatsen, är barnet säkert i bilen på en gång.

NTF listas ställen som hyr ut barnstolar på olika platser i Sverige. För komplett lista klicka här


Lev Paleo nu med Anamaya
TEMADAGAR!

TEMADAGAR! 

Har du blivit ombedd att, eller frågat om du får, prata om Sverige på ditt barns skola? Och nu vet du inte var du skall börja? Ingen anledning till panik! Vi har gjort allt jobbet åt dej! 

Klicka här för våra färdiga temadagar eller temalektioner.

2015s nyord är här! 

För oss utlandssvenskar är det kul att se vilka ord som uppkommit men också bra för oss att hålla oss ajour med vårt modersmål! Här är några av orden, se om du kan luska ut vad de betyder: 

halmdocka 
mansplaining 
nyhetsundvikare
obror
plattfilm 

Om du vill se om du har har rätt, kolla här för förklaringar och alla nyorden.

© 2022   Created by Michelle Cadeau.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor