SvenskaMammor

för oss svenska föräldrar utomlands!

Glosor Israel

Hebreiska skrivs från höger till vänster och består nästan utanslutande av konsonanter. (likt arabiska på det viset) Därför är det inte lätt att översätta glosorna med tanke på att det skrivs med helt andra bokstäver, men gör ett försök att skriva de hebreiska orden med svenska/engelska bokstäver. 

Gravid BEHERAYON
Barnmorska MEYALEDET
Gynekolog GINEKOLOG
Missfall HAPPALLA
Fostervattensprov BEDIKAT MEY SHAFIR
Diabetestest ZAKERET
Foster UBAR
Fostervatten MEY SHAFIR
Livmoder RECHEM
Moderkaka SHILIYA
Navelsträng CHEVEL HATABOR
Förlossning LIDA
Kejsarsnitt NITOACH KEISARI
Barnläkare ROFFE YELADIM
Barnavårdscentral TIPPAT CHALAV
Vaccin SRICKOT
Dagis GAN YELADIM
FÖDA BARN I ISRAEL.

Svaren nedan kommer från Svenska Mammor medlemmar i Israel. 

Var föder man oftast barn? Hemma, på sjukus?
Sjukhus är det absolut vanligaste, fast trender finns ju att föda alternativt även här. Här får man oxo en "födelsepeng" när man åker hem från sjukhuset, på några tusentals krononr, men 5 ggr mer ifall det blir tvillingar, som i min situation. Denna peng får man inte ifall man inte föder på sjukhuset eller ifall man inte åker in direkt efteråt.

Vad är vanligast barnmorska eller läkare?
Både och, fast under själva födelsen så finns ju alltid läkare nära tillhands. Själv hade jag två läkare och två barnmorskor!!

Behöver man försäkring eller betalar staten något?
I kort kan man nog säga att man är garanterad vård. Man kan välja i princip vilket sjukhus man vill föda på. Som israelisk medborgare som jobbar betalar man själv+arbetsgivaren del av lönen till en av de tre olika vårdinstituten som finns, och man har då rätt till vård. för all vård på sjukhus överför de pengar för ens räkning till sjukhuset vid behov att vård. ifall man är arbetslös betalar staten för vården. Sen behöver man ju ofta köpa flera försäkringar som ytterligare ökar garantin för snabb vård vid svåra sjukdomar, dyr medicin. Det ger ju förtur och val av tex läkare, sjukhus osv.

Hur lång mamma ledighet får man?
3 månaders ledighet betald. Sen kan man beroende på hur länge man arbetat på sin arbetsplats få upp till 3-9 månaders extra ledighet obetald och rätt att gå tillbaka till sitta jobb . Alltså längts ett år. Många går dock tillbaka mellan 3-6 månader efter.

Använder man sej av dagis, dagmamma eller annat ?
Dagis, dagmamma, privata dagis, morföräldrar.

Annat
I Israel tar dom väldigt många olika tester på mamma, pappa och barn redan innan barnet är fött, fler än jag någonsin har hört talas om hemma i SverigeTILLBAKS TILL ISRAELSIDAN


Lev Paleo nu med Anamaya
TEMADAGAR!

TEMADAGAR! 

Har du blivit ombedd att, eller frågat om du får, prata om Sverige på ditt barns skola? Och nu vet du inte var du skall börja? Ingen anledning till panik! Vi har gjort allt jobbet åt dej! 

Klicka här för våra färdiga temadagar eller temalektioner.

2015s nyord är här! 

För oss utlandssvenskar är det kul att se vilka ord som uppkommit men också bra för oss att hålla oss ajour med vårt modersmål! Här är några av orden, se om du kan luska ut vad de betyder: 

halmdocka 
mansplaining 
nyhetsundvikare
obror
plattfilm 

Om du vill se om du har har rätt, kolla här för förklaringar och alla nyorden.

© 2020   Created by Michelle Cadeau.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor