SvenskaMammor

för oss svenska föräldrar utomlands!

Innan!


Denna sidan heter bara 'INNAN' därför att det täcker allt. Denna sida kan vara den viktigaste sida på hela denna hemsida. Om du är på väg att gifta dej med någon, flytta till eller skaffa barn med någon som är från en annan kultur och/eller bor i ett annat land så ta dej tid att läsa här.

Läs med öppna ögon och ta till dej av det som berättas och tas fram. Sagan du är i nu och kärleken kan ta slut - risken är stor att den gör det. Vad gör du då? Är du förbered på det?

Här på Svenska Mammor har vi genom åren sett som hjärteskärande livsöden. Saker som skär i hjärtat så man börjar gråta. Mycket av det för att de inblandade inte tänk efter så mycket före, inte lyssnat på vänner och släktingar utan bara följt sitt hjärta. Det är lätt att göra det när man är kär och kanske ung men konsekvenserna kan bli ödesdigra om man inte är förberedd på vad som kan hända.

Vi hoppas denna sidan skall hjälpa dej.

Vi vill bara påpeka att många många äktenskap och partnerskap funkar bra och håller i sej ofta är det dock i förhållanden där saker som dessa tagits upp innan och man har gjort något åt situationen redan från början.

Att man skall tänka efter före är ett bra talesätt men ganska svårt. Speciellt om man är kär och har hittat den rätta personen. Här har vi samlat lite frågor som är bra att diskutera innan barnen kommer.

Hur ska barnen uppfostras? Hur ser ni båda på saker som barnets medborgarskap, vems efternamn barnet skall ha, ska de döpas eller kanske omskäras?

Skall Pappan vara med på förlossningen?

Skall du amma? Hur länge skulle du vilja amma? (Bor du i ett land där kvinnor inte ammar är det extra viktigt att du har din mans stöd i detta och att han inser hur viktigt det är för dej)

Vilket eller vilka språk skall ni prata med barnet?

Hur förhåller man sig till de förväntningar som finns i barnets omgivning? Tar ni hänsyn till alla sidor av släkten eller skapar ni era egna traditioner?

Synen på man och kvinna? Vem har ansvar för vad? Hur delar man på hemmasysslorna? 

Barnuppfostran, hur är det i din partners kultur, och hur är det i landet ni bor? Kommer du som mamma ha huvudansvaret för barnuppfostran? Hur kan du uppfostra barnet på "svenskt vis" i ett annat land?

Hur tillbringar ni era semestrar? Som mamma drömmer du kanske om svenska somrar för ditt barn men vill din man spendera varje semster i Sverige? Vilka släktingar ska ni hälsa på?

Hur ska viktiga händelser i livet firas? Hur firar man högtider som jul, påsk, ramadan, och andra religiösa högtider?

Hur ser ni båda på "aga"? Är det vanligt att man agar sitt barn i din mans kultur eller kanske är det det i landet ni bor.


Lev Paleo nu med Anamaya
TEMADAGAR!

TEMADAGAR! 

Har du blivit ombedd att, eller frågat om du får, prata om Sverige på ditt barns skola? Och nu vet du inte var du skall börja? Ingen anledning till panik! Vi har gjort allt jobbet åt dej! 

Klicka här för våra färdiga temadagar eller temalektioner.

2015s nyord är här! 

För oss utlandssvenskar är det kul att se vilka ord som uppkommit men också bra för oss att hålla oss ajour med vårt modersmål! Här är några av orden, se om du kan luska ut vad de betyder: 

halmdocka 
mansplaining 
nyhetsundvikare
obror
plattfilm 

Om du vill se om du har har rätt, kolla här för förklaringar och alla nyorden.

© 2023   Created by Michelle Cadeau.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor