SvenskaMammor

för oss svenska föräldrar utomlands!

Svenska Mormor eller Farmor?


Här kan du som är Svensk Mormor eller Farmor och har ett eller fler av dina barn och/eller barnbarn i utlandet hitta lite information som kan vara bra, betryggande och till nytta.

Att få beskedet att ditt barn skall ta familjen och flytta utomlands kanske inte är den roligaste stunden i ditt liv. Tankar far runt i huvudet. Är det tryggt dit de ska? Kommer jag nu nästan aldrig att se barnbarnen? Eller om din dotter redan bott utomlands ett tag och nu plötsligt berättar hon att hon skall gifta sig på plats och kanske t.o.m. är gravid. Det kanske inte heller är den roligaste situationen för en Mormor (eller Farmor) och många frågor kommer med det. Kommer mina barnbarn att kunna svenska? Hur skall jag annars kommunisera med dem? Varför har min son valt att gifta sig så långt bort?

Du kan också hitta tankar och råd från andra Mammor vars Mammor gått igenom samma sak som dig.


HUR HÅLLER MAN KONTAKTEN?

 

Här kommer lite tips på hur man kan hålla kontakten med dem där hemma.

Skype är ett gratis program som man kan ladda ner på Både du och Mormor måste ladda ner det - men sedan ringer ni gratis över nätet. Du kan antingen använda dina högtalare och microfon eller köpa ett "head set."´Till Skype kan man också koppla en webkamera och på så sätt får du inte bara ljud utan också bild. Mormor kan se lillens första steg och lillan kan se Mormors nya hund.www.skype.com

Digitala fotoalbum online är det många av er som tipsar om. Här är ett bra ställe att börja ett sådant. På Trendbaby.se får du, genom Svenska Mammor, prova deras sajt en månad gratis. Klicka på logga till vänster.

Gamla hederliga vykort är också ett bra sätt att hålla kontakten på. Här kan du skicka vykort som skickas direkt från Sverige och därför kommer fram på två dagar. Du kan välja mellan färdiga motiv eller att ladda upp dina egna bilder.

Här kommer andra tips från er mammor på hur man kan hålla kommunikationen livlig och se till att ens barn känner Mormor och Morfar.

Detta är tips som våra medlemmar skickat in på saker de gör för att hålla kontakt med Mormor och andra i Sverige.


Min mamma ar duktig pa rim och ramsor sa hon brukar alltid lara Ella nagra nya nar vi traffas, och sedan haller de dem vid liv via telefon. jag brukar lata dem ha sina ramsor ifred, sa det blir nagot som bara de delar. De har ett par speciella sanger som de alltid sjunger tillsamammans ocksa.  Det ar ju forstas inte sa latt for en tva aring att halla en konversation pa telefon, och vem vet hur mycket hon glommer mellan gangerna som de traffas. Men sangerna kan hon, och jag tror de hjalper minnena.

Vi tar mycket bilder när vi träffas och sedan gör jag ett speciellt album med dessa bilder. Min dotter är nästan 2 år nu, så hon älskar att titta på bilderna, och ta på dem och peka, så jag gör albumet till hennes behov så om hon tar sönder något, att jag inte blir upprörd över det. Och när mormor ringer så tar jag fram albumet och så kan hon sätta ett ansikte till rösten, vilket kan vara mycket bra för barn som är yngre där man inte vet säkert om hon vet vem mormor är.

De sjunger valdigt mycket tillsammans. Min mamma ar duktig pa rim och ramsor sa hon brukar alltid lara Ella nagra nya nar vi traffas, och sedan haller de dem vid liv via telefon. jag brukar lata dem ha sina ramsor ifred, sa det blir nagot som bara de delar. De har ett par speciella sanger som de alltid sjunger tillsamammans ocksa.  Det ar ju forstas inte sa latt for en tva aring att halla en konversation pa telefon, och vem vet hur mycket hon glommer mellan gangerna som de traffas. Men sangerna kan hon, och jag tror de hjalper minnena.

Min kamera tar också video, så jag har äntligen hittat en websida där jag kan visa mina video clips online (imagestation.com : det är Sonys sida, de gör bilder också). Det är otroligt hur roligt det är att få se en bebis växa per video, eftersom så mycket händer på så liten tid. Imagestation låter dig bara lägga in 15 minuter utav video gratis. Men för $9.99 per år kan du lägga upp hur mycket som helst. Och det är det värt!

Ett tips för att hålla kontakten med sitt barnbarn i utomlands är att som vi göra en ABC-bok med foton på mor-eller farföräldrar och olika föremål på hela alfabetet.Ett annat att skicka vykort ofta eller brev och då när barnen är små. Sätta dit små bilder på oss som avsändare.

Vi har också ett eget fotoalbum till vår dotter med mjukt omslag där vi visar henne bilder på alla i familjen. Framförallt när vi ska åka och hälsa på går vi igenom fotona på flyget för att hon ska känna igen dem någorlunda när vi kommer fram.

Låt mormor / farmor /morfar / farfar osv göra en liten bok med bilder på sig själv och miljön där de bor. Har familjen tex ett hudjur eller ett sommar ställe / båt så hjälper det barnet att känna igen det sedan när man besöker Sverige. Och hjälper dem att känna igen ansiktet på mor och farföräldrar. Min mamma gjorde en sådan bok till min styvbrors barn och hade bilder på deras farfar och gårdens hästar, hunden m.m. Så en bättre pek-bok kan man knappast få!
En annan sak som jag gjorde nu till Morsdag var att ge min Mamma en flygbiljett till oss i present till henne.

Jag bad mamma och pappa att lasa in sagor och bocker fran Sverige och sa spelar vi dem for Erik och visar kort pa mormor och morfar.  Jag har aven en bild pa mamma och Erik pa datorn som tapet varje gang vi satter oss vid datorn.  Vi ringer flera ganger i veckan och satter pa speaker sa dom kan prata med Erik.  Jag har satt upp bilder pa mina foraldrar i varje rum och en av ramarna har mamma's rost inspelad som vi lyssnar pa.  Vi har aven videoinspelningar pa mina foraldrar nar dom pratar med Erik som vi tittar pa varje vecka.

När jag var liten så bodde vi mycket utomlands och då fanns ju inte videokameror eller webkameror så hon köpte ne minibandspelare och spelade in då vi berättade historier och sjöng sånger för mormor och skicade hem. Vi boddde i Asien i slutet av 70-talet, så det var inte aktuellet att kunna ringa. Det roliga är ju att vi har sparat dessa. Med webkamera så får man ju se genast, men kanske inte kan spara samtalet.   Min mamma skriver kort och brev till min son som äannu är för liten för att förstå dem, men hon vill att vi skall spara dem så han kan få den då han blir äldre.

Vi hâller kontakten med Webcam, och gör jätteofta MSN "netmmeting" med live video...allt som behövs är en dator, wabcamera och en snabb ADSL linje...sen betalas inget extra som telefonräkningar när man har fast avgift ändâ med sin intenet anslutning!!! Och vad som är sâ härligt är att man kan se det vanliga dag till dag livet, som att nâgon har en ny frisyr eller Lillan har fâtt en ny cykel som hon gärna vill visa Mormor fast hon inte kan vara pâ plats för att se den!!!

Ett tips på att hålla kontakten med sina barnbarn kan vara  att köpa en svensk barnbok , läsa in den på kasettband. Därefter skickar man boken  tillsammans med bandet till barnbarnet. På så vis får barnet en liten sagostund med sin mormor eller farmor och kan själv följa med i boken.

Eftersom mina föräldrar bor i Sverige och inte kan vara med och njuta (och hjälpa till) när vårt lilla pyre kommer har vi gett dem en present. Vi köpte en webkamera till dom så att vi alla kan titta och lyssna på varandra så mycket vi vill!

Ge kort pa slakten till barnen som ar deras (laminera korten och fast ihop – det haller i all evighet for barnens ovarsamma hanterande och kladdiga fingrar!) BArnen alskar att bara med sig dom overallt och lar sig namnen, och man kan beratta fakta om varje person pa korten. Enkelt billigt och superbt!!!!!


Brev och enkla paket pa posten, speciellt vid fodelsedagar eller hogtider. Beratta "sagor" pa kvallarna om de "andra manniskorna", vad de gor, var de jobbar, vad som finns runt omkring dar de bor, Tala om vad man gjorde sist man var pa semester och vad man ska gora nasta gang man far tilflalle att aka och halsa pa. Vad gör mormor när man tar barnbarnen med sig till andra sidan jorden? Jo, hon ringer, e-postar och skriver. Det bästa är när hon skriver brev och gör små enkla teckningar hemifrån som dyker upp i texten. Det finns mycket att prata om då med barnen, om att mormor och morfar tex. eldar i kaminen hemma, eller att tar hand om hundarna osv osv. Det blir personligt och unikt, går att sätta upp på väggen och titta på och prata om när som helst. Det är något man kan relatera till, barnen och mormor/morfar hjälps åt att elda när hemma, går i skogen med hundarna.Barnen är än så länge för små att läsa Om barnen är födda utomlands, så kan man skicka en 'årstidslåda' med grejor från sverige som symboliserar årstiden, samt lite om vad de där hemma gjort t ex under våren. Om detta görs som sidor i en pärm, kan de större barnen sätta in det i en pärm och få en trevlig expose över vad som hänt därhemma, och hur årstiderna växlar.

 

Har du fler tips så bara mejl dem till oss på info@svenskamammor.com


Lev Paleo nu med Anamaya
TEMADAGAR!

TEMADAGAR! 

Har du blivit ombedd att, eller frågat om du får, prata om Sverige på ditt barns skola? Och nu vet du inte var du skall börja? Ingen anledning till panik! Vi har gjort allt jobbet åt dej! 

Klicka här för våra färdiga temadagar eller temalektioner.

2015s nyord är här! 

För oss utlandssvenskar är det kul att se vilka ord som uppkommit men också bra för oss att hålla oss ajour med vårt modersmål! Här är några av orden, se om du kan luska ut vad de betyder: 

halmdocka 
mansplaining 
nyhetsundvikare
obror
plattfilm 

Om du vill se om du har har rätt, kolla här för förklaringar och alla nyorden.

© 2022   Created by Michelle Cadeau.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor